Skip to content

Monthly Archives: September 2014

Evaluarea copilului – demers necesar?

Orice demers de evaluare stă sub umbrela definiţiei din dicţionar: “acțiunea de a evalua și rezultatul ei; socoteală, calcul; apreciere, prețuire” ( DEX 2009). Accentul l-aş pune întotdeauna pe preţuire. Şi atunci când în urma unei calamităţi evaluăm pagubele, preţuim ce a rezistat şi folosim acel „ceva” ca piatră de temelie pentru a construi/reconstrui ceva mai bun şi mai frumos. Cu atât mai mult, când vorbim despre copiii noştri, ocrotiţi de dragoste imensă, preţuirea capătă valoare şi mai mare.

Dezvoltarea copilului pe diverse arii şi în diferite etape ale vieţii este larg descrisă în literatura de specialitate. Fiecare copil are însă ritmul său de dezvoltare, ritm care înscrie dezvoltarea acestuia în „normalitate”. Normalitatea însăşi este anevoios de definit, dar cu toate acestea ea are anumite caracteristici. Cunoaşterea caracteristicilor de normalitate în dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor este foarte importantă pentru a organiza şi dirija întreg procesul de dezvoltare psihică a copilului.

Copiii se remarcă deseori prin comportamentul lor. Comportamentul motor, comportamentul cognitiv, comportamentul verbal, comportamentul social-afectiv, iată 4 domenii relevante pentru dezvoltarea neuropsihică a copilului şi necesar a fi evaluate.

La debutul procesului instructiv-educativ, la începutul unui nou an şcolar, este recomandat a se realiza evaluarea copiilor (axându-ne pe unele particularităţi ale copilului care vizează: nivel de funcţionare motorie, cognitivă şi de autoservire, nivelul dezvoltării comunicării, atenţie şi concentrare, apetit, somn, probleme sfincteriene, nivelul activităţii, comportament, obiceiuri, reacţia la frustrare, afectivitate, capacitate de relaţionare), pentru a ne adapta întregul demers de educare şi formare al micuţilor, la potenţialul lor.

Numai prin evaluare se pot depista la timp eventualele rămâneri în urmă ale dezvoltării psihice sau unele devieri comportamentale. Printr-un proces educativ şi terapeutic corect derulat se poate asigura remedierea acestora înainte de începerea şcolii.

Situaţii particulare când este necesară contactarea psihologului:

  • copilul nu vrea să interacţioneze cu alţi copii
  • copilul devine violent în prezenţa altor copii
  • copilul visează urât şi visele se repetă
  • copilul nu poate să doarmă
  • copilul evită situaţiile sociale şi evită copiii
  • ticurile ( semn că din punct de vedere emoţional ceva nu este în regulă)
  • când îl doare capul, burta, sau acuză stări de greaţă doar cînd merge de exemplu la grădiniţă dar dacă părintele îi spune să stea acasă copilului îi trec simptomele

Nu ezitaţi să contactaţi psihologul, şi mai ales, aveţi încredere în copiii dumneavoastră.

Mihaela Zaharia,
psihopedagog, psiholog clinician specialist

Acomodarea copiilor în grădiniţă

Acomodarea in gradinita

Primul articol din seria „Răspunsuri pentru Părinţi şi Întrebări pentru Educatori” are ca temă acomodarea copiilor în grădiniţă.

De cele mai multe ori, nu numai copiii sunt speriaţi şi confuzi în legătură cu ceea ce înseamnă venitul la grădiniță, ci și părinții. Noua etapă în viața unui copil înseamnă o nouă etapă și în viața părintelui.
Venim în întâmpinarea părinților cu unele opinii ale educatorilor noștri, cu privire la ce înseamnă acomodarea în grădiniță, atât pentru părinte cât și pentru copil.

Acomodarea blândă a copiilor în grădiniţă

Lazer Carmen (Educator , experiență 40 ani, Grupa Mare – Fluturașii Curioși) ne explică faptul că “acomodarea blândă a copiilor în grădiniță se realizează cu multă răbdare, treptat, prin colaborarea permanentă cu familia.”

Brahă Nadia (Educator, Grupa Mică – Piticii) ne vorbeşte, de asemenea, despre acomodare.
Acomodarea blândă a copilului poate fi realizată cu ajutorul părinţilor. Ajută foarte mult dacă părinţii:

  • au o atitudine relaxată, spunând copilului că totul va fi bine, că se descurca minunat;
  • discută cu copilul având rabdare, îl înţeleg şi îi transmit şi micuţului acest lucru;
  • îi prezintă copilului avantajele din grădiniţă (spre exemplu: este un loc frumos, sunt alţi copii cu care să se joace, sunt jucării interesante, etc.)
  • îi spun ce urmeaza să se întâmple: “tu vei merge să iei micul dejun cu copiii, eu mă duc la serviciu să muncesc şi când te trezeşti vin să te iau acasă. Apoi, putem să mergem în parc, la bunici, etc.”
  • îl motivează;
  • găsesc în grădiniţă nişte activităţi asemănătoare cu cele de acasă şi i le prezintă copilului;
  • asociază evenimente anterioare plăcute cu venirea copilului la grădiniţă. Spre exemplu, părinţii fac o activitate deosebit de plăcută împreună cu copilul înainte de a veni la gradiniţă şi îl încurajează să o povestească;
  • creează rutine. În primele zile, copilul care plânge nu va ceda usor, însă ţine minte ce îi spun părinţii. De aceea este bine ca părinţii să se ţină de cuvânt când au promis ceva şi să încerce să formeze o rutină atunci când vin cu copilul la grădiniţă.
  • după încheierea discuţiei, de comun acord cu copilul, părintele îl dă în primire educatoarei şi se îndreaptă spre ieşire. Este indicat să evite să se întoarcă din drum pentru că, de obicei, copilul plânge şi mai tare în acest caz.

Să analizăm acum şi perspectiva cadrului didactic. Educatoarea trebuie:

  • să aibă o atitudine veselă, pozitivă, să atragă copiii prin diverse jocuri şi activităţi;
  • să considere fiecare copil ca fiind foarte important;
  • să transmita ideea că fiecare copil este iubit, acceptat, ajutat, înţeles;
  • să fie atentă la comportamentul copilului, încercând să îl înţeleagă;
  • să propuna jocuri, să prezinte ce activităţi vor urma;
  • să nu îl forţeze cu nimic; copilul acceptă pentru început o discuţie despre modul în care decurg lucrurile la grădiniţă. Spre exemplu „aici sunt nişte reguli: mergem la masă la anumite ore, suntem toţi împreună, avem multe lucruri interesante de făcut… şi surprize de descoperit!
  • să evidenţieze tot ce are el mai frumos şi să îl încurajeze să interacţioneze;
  • să creeze situaţii în care să evidenţieze exemplul social (alţi copii vin la grădiniţă şi găsesc că este deosebit de frumos) sau să prezinte poveşti cu copii care vin la grădiniţă cu plăcere. Copiii se vor identifica cu personajele din poveste şi astfel vor putea să treaca mai uşor peste despărţirea de părinţi.

Bută Ioana (Asistent Educațional, Grupa Baby – Buburuzele)
Prima etapă în acomodarea copilului la grădiniță este reprezentată de pregătirea acestuia de către părinți, chiar cu câteva săptămâni înainte de a-l aduce la grădiniță. Este important ca părinții să îi vorbească despre grădiniță (ca o poveste) – cu atitudine pozitivă – spunându-i că este un loc plin de copii veseli, unde el se va juca și își va face prieteni.
De asemenea, părinții pot vizita grădinița împreună cu copilul pentru a se familiariza cu mediul, copiii, educatoarea. În cadrul acestei vizite, copilul poate petrece o jumătate de oră cu colegii din grupă, să se joace sau să participe la activități, laceste activităţi ajutându-l să se integreze mai ușor.

Paşi utili de urmat pentru acomodarea copiilor în grădiniţă

Barbu Diana Loredana (educator , experiență 2 ani, Grupa Baby – Buburuzele) ne prezintă câţiva paşi care te vor ajuta pe tine şi pe copilul tău să treceţi cu bine de acest important moment:
1. Şi părinţii trebuie să se adapteze la grădiniţă. Chiar dacă un părinte ştie că este momentul potrivit pentru ca micuţul său să înceapă grădiniţa şi chiar dacă îşi doreşte acest lucru, durerea separării şi îngrijorarea sunt uneori mai intens resimţite de către părinte decât de către copil. Pentru a ne putea ajuta copilaşii să se adapteze grădiniţei şi separării de părinţi trebuie să lucrăm întâi cu propriile noastre emoţii. Dacă sentimentele părinţilor faţă de începerea grădiniţei sunt negative şi încărcate de teamă, copilul va trebui să înfrunte atât propria suferinţă cât şi pe cea a adulţilor! Este recomandat să ne cercetăm emoţiile legate de acest moment, să fim conştienţi de ele şi să discutăm, eventual, cu o persoană autorizată. Una dintre acestea poate fi şi psihologul grădiniţei.
2. Caută viitori colegi de grupă cu care s-ar putea împrieteni înainte de a începe grădiniţa. Un prieten printre noii lui colegi ar putea facilita acomodarea copilului. Din acest motiv, sistemele alternative încurajează integrarea fraţilor în aceeaşi grupă de grădiniţă: fratele cel mic se va adapta cu siguranţă mult mai uşor dacă fratele sau sora mai mare este alături de el.
3. Când îl laşi pentru prima oară singur, asigură-l în mod repetat şi cu fermitate că te vei întoarce. Dacă este destul de mare să înţeleagă, spune-i exact după cât timp te vei întoarce (”într-o oră”, ”după ce mănânci”, ”după ce faci nani”).
4. O adaptare treptată este diferită pentru fiecare copil. Fiecare copil are ritmul lui, iar dacă pentru unul câteva zile sunt suficiente pentru acomodare şi poate trece direct la programul lung, cu somn, un altul va avea nevoie de părinte alături de ele pentru mai multe zile, poate chiar şi săptămâni, iar programul scurt poate fi o variantă iniţială mai puţin dificilă. Adepţii adaptării treptate la grădiniţă susţin că avantajele se văd pe termen lung: copiii se bucură autentic de experienţa colectivităţii, se simt stimulaţi şi în siguranţă şi chiar se îmbolnăvesc mai rar.

Le mulţumim cadrelor didactice din Grădiniţa Excellence pentru răspunsurile oferite şi vom continua seria de articole cu răspunsuri la alte întrebări venite din partea părinţilor.

Răspunsuri pentru Părinţi şi Întrebări pentru Educatori

Zi de zi, părinţii care au copii de grădiniţă adună zeci de dileme şi de probleme legate de evoluţia şi de timpul petrecut de micuţii lor la grădi. De puţine ori au ocazia să şi primească răspunsuri la toate aceste întrebări. Internetul oferă un bun prilej pentru soluţionarea oricărei dileme şi astfel a luat naştere iniţiativa noastră de a veni în ajutorul dumneavoastră cu răspunsuri concrete şi clare venite din partea specialiştilor şi cadrelor didactice calificate din instituţia noastră.

Aceste răspunsuri vor face obiectul unei serii de articole pe care vă invităm să le lecturaţi. Pentru a fi la curent cu apariţia noilor articole vă invităm să urmăriţi pagina de fani a Grădiniţei Excellence!

Bine ai venit!

Echipa Grădiniţei Excellence îţi urează bun venit!

Aşa cum menţionăm şi pe site-ul Grădiniţei, ne dorim rezultate excelente. Astfel, acest blog a fost creat pentru a fi o cale uşoară şi un spaţiu de comunicare a tuturor ideilor care duc către rezultate dintre cele mai bune.

Pe acest blog vor apărea articole şi informaţii care sunt deosebit de utile atât părinţilor,cât şi tuturor persoanelor interesate de educaţia copiilor preşcolari. Ne străduim să oferim informaţii de calitate, astfel încât fiecare articol va fi scris de persoane avizate, de specialişti şi practicieni în domeniu.

Îţi dorim lectură plăcută şi te invităm să interacţionezi cu noi prin comentarii, distribuiri ale conţinutului şi orice alt feedback util!